Overdruksyndroom

Overdruksyndroom of idiopathisch cerebrospinaal drukdysregulatiesyndroom              

Oplopende druk in het ruggenmergkanaal

Door een gestoorde drukregeling in de hersenen en het ruggenmerg  kan de druk in het ruggenmergkanaal oplopen en kan ruggenmergvocht in de zenuwen worden geperst. Deze verhoogde druk leidt tot irritatie van de zenuwvezeltjes. Hierdoor ontstaat er pijn, in combinatie met tintelingen, voosheid en/of een slapend gevoel. De isolatielaag rond de zenuw kan vervolgens beginnen uitzetten op een plaats waar ze het zwakst is. Dit gebeurt vooral in de zenuwen in het heiligbeen, want daar is de druk het hoogst omdat we rechtop lopen en veel zitten. Maar niet alleen daar, want de druk stijgt ook in de lage rug, de bovenrug, de nek en ter hoogte van de hersenzenuwen.

Deze verhoogde druk veroorzaakt pijnklachten in het hele ruggenmergkanaal: in het bekken, de benen, de voeten, de romp, de nek, de armen, het gezicht, de hals.

Jammer genoeg wordt de diagnose vaak niet of laattijdig gesteld. De reden hiervoor is dat de pijn, tintelingen, voosheid en het slapend gevoel moeilijk te meten zijn. Ook denken artsen soms dat de pijn veroorzaakt wordt door andere factoren, zoals de artrosetekens die zichtbaar zijn op een NMR/MRI, een verminderde fysieke conditie en/of psychologische factoren.

Er zijn verscheidene wetenschappelijke artikels hierover terug te vinden.

Dit overdruksyndroom gaat vaak gepaard met Tarlov-cysten en heeft dezelfde symptomen.